Využij skvělý věrnostní program >>
Vyhledávání

Jak ušít - Tričko z úpletu - příprava

Jaký materiál?
Máte na výběr z různých materiálů. Přírodní bavlna/biobavlna, bambus nebo viskóza, ale dá se pořídit i úplet z merino vlny nebo funkčních umělých vláken. Bambus skvěle saje vlhkost, viskóza je lehká a chladí a biobavlna je jemná a dlouho vydrží. Merino vlna je sice dražší, ale má výborné termoregulační vlastnosti. Pokud si natrénujete šití na levnějším materiálu, troufnete si později i na tento úplet. Funkční materiály zas oceníte při sportech, rychle schnou, takže máte větší komfort na těle oproti bavlněnému tričku. V dnešní době je široká nabídka z které si opravdu vybere každý.
 
Základní rozdělení pletenin
Jednolícní pletenina (vlevo) nejčastěji nazývána jako žerzej/jersey. Jde o klasickou tričkovinu, kterou najdete i ve vašem šatníku. Poznáte ji tak, že z lícové strany jsou sloupky a z rubové strany řádky. Úplet je jemný a hladký, často s potiskem.

Oboulícní pletenina (vpravo) má z obou stran stejný vzor, na omak je silnější v porovnání s jednolícní pleteninou a je velmi pružná v příčném směru. Hodí se na teplejší trička nebo sportovní oblečení.

 

 

 

 


Žebrová pletenina nebo také patent/náplet – jak už název napovídá, pletenina má  typické podélné žebrování v různém poměru. Můžete použít na trička, spodní prádlo, často z něho vidíte ušité body pro miminka. Hodně je využíván na začištění průkrčníku nebo rukávu, proto je taky nazýván jako patent nebo náplet. Protože je vyráběna na okrouhlém pletacím stroji, prodává se často v tubusu/hadici o šířkách kolem 60-100cm. 

TIP: Takto střižený materiál můžete použít na trička nebo tílka bez bočního švu.

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

Výplňková pletenina je často nazývaná jako teplákovina. Má na rubové straně smyčky nebo vlas a díky tomu má skvělé tepelně izolační vlastnosti. Použití především na mikiny, tepláky, teplejší sportovní oblečení. Na trička je tento materiál méně pružný, ale hlavně zbytečně teplý a neforemný.

          


Kolik koupit materiálu?
Při nákupu materiálu sledujte šíři materiálu. Ta se pohybuje od 130-160cm.  Většinou pak stačí koupit: délku oděvu + délku rukávu + rezervu na švové záložky.
Pokud si nejste jistí, ověřte si polohu dílů na materiálu.
TIP: nalepte si papírovou pásku na podlahu/koberec a poskládejte střihy jednotlivých dílů. Zadní díl přehybem k pásce, přední díl zrcadlově přiložte k němu s co nejmenší mezerou. Rukáv přiložte pod oba díly .


 


 
Střihy pokládejte ve směru délky materiálu. Změřte si maximální šířku a maximální délku a dle tohoto se řiďte u nákupu materiálu.


                 



V případě, že se střihy nevejdete do standardní šíře materiálu, pak je nutné koupit 2x délku oděvu + délku rukávu + rezervu na švové záložky. Přední a zadní díl budete pokládat pod sebe. Musíte ale počítat s větší spotřebou materiálu. Když jdete vybírat látku do kamenné prodejny, můžete vzít střihy sebou a poradit se s obsluhou :).
 
Jak polohovat střih na látku?
Látku máte z obchodu přehnutou na polovinu (pozn.šíře materiálu je celý rozměr, který je přehnut na polovinu). Jelikož chci zadní díl bez středového švu, neskládám střih najednou. 
Rovnoměrně si látku připravím tak, že jeden konec látky přehnu na šířku jednoho dílu. Pokud má tkanina vzor je nutné dodržovat jeden směr, kterým přikládáte střihy k materiálu. Pozn. na střihu je většinou směr vzoru vyznačen. Pokud máte výrazný příčný vzorovaný, pruhovaný, károvaný vzor, laďte jeho návaznost v podélných švech.
K přehybu látky přiložíte přehyb/střed předního dílu. Střih si našpendlete k látce a vystřihněte podél linie.  U tohoto „živého“ materiálu volím spíše tuto metodu než obkreslování a pak následné stříhání.
Po vystřižení látku znovu srovnejte a přehněte na šířku zadního dílu. Zadní díl vystřihněte a do zbylého materiálu přiložím rukáv a začišťovací proužek, případně jiné prvky, které jsou součástí střihu. Opět sleduji směr vzoru.


                                   

Máte tedy 1x přední díl, 1x zadní díl, 2x rukáv, 1x začišťovací proužek případně jiné prvky.
 
 
Přípravy k šití
Nitě můžete zvolit standardní nebo speciální pružné, které užijete především u extra pružných materiálů. Na pružný úpletový materiál je lepší použít jehly s kulatou špičkou, protože ostré jehly mohou přetnout smyčku a způsobit utečení oka.
Jaký šicí stroj? Já používám overlock/coverlock, ale dá se i šít s klasickým strojem. Některé mají i speciální stehy na pružný materiál. Jelikož se úplety netřepí, nemusí se švové záložky začišťovat a stačí tak rovný steh, který můžete zkombinovat s dvojitým prošitím. Šití na klasickém stroji je obtížnější, může přeskakovat steh, trhat se niť a často je nutné ladit napětí nitě a podávání materiálu. Overlock toto nastavení zvládá skvěle, jen je složitější mechanismus a více nití J.
TIP: Napětí u vícenitných stehů u overlocku ladím tak, že použiji na každou nit jinou barvu a postupně ladím jednu nit za druhou.
Je řada stehů, které můžete použít při šití trička. Záleží na typu stroje a zvolené technologii výroby oděvu. Jednotlivé způsoby vám postupně ukážu v dalších článcích.
 
Martina BARABASCA
http://barabasca-made.blogspot.cz/


 

 

 

 

E-mail Facebook Instagram